VASILE JUCAN

Născut în anul 1957 în România, Vasile Jucan a studiat muzica și violoncelul la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca și la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din același oraș.

Din anul 1987 este membru fondator al Cvartetului Transilvan, alături de care, într-o perioadă relativ scurtă de timp, a obținut numeroase premii și distincții naționale, printre care premiul I la Concursul Național pentru Cvartete de Coarde Gheorghe Dima, Premiul Asociației Criticilor Români și premiul Uniunii Compozitorilor din România. La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan a dobândit statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Participarea cvartetului la Festivalul Orlando din Kerkrade (Olanda), în anul 1990, a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaționale. Ca membru al cvartetului, Vasile Jucan s-a perfecționat în interpretarea camerală cu personalități notabile în domeniu, printre care Wilhelm Georg Berger, Gerhard Schulz, Thomas Kakuska, Earl Carlyss și alături de ansambluri de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland Quartet și Mendelssohn String Quartet. A evoluat în concerte alături de artiști consacrați, atât în România, cât și pe mari scene ale lumii: Ștefan Ruha, Cristina Anghelescu, Marin Cazacu, Dana Borșan, Aurel Marc, Adriana Bera, Daniel Goiți, Mihai Ungureanu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Mirel Iancovici, Sherban Lupu, Aurelian Octav Popa, Rudolf Firkušný, Michel Bourdoncle, Rita Sloan, Erick Friedman, Luz Leskowitz, Sharon Bezaly, Jeremy Menuhin, Vladimir Mendelssohn, Dejan Lazić, Götz Teutsch, János Bálint.

Intensa activitate artistică alături de Cvartetul Transilvan se reflectă în multiplele concerte susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Cvartetul a fost invitat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival (SUA), Festivalurile de la Aldeburgh, Bath, Edinburgh, Belfast (Marea Britanie), Kuhmo (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Aix-en-Provence (Franța).

În nenumăratele concerte susținute în străinătate, în cei peste treizeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul a evoluat în săli de concert renumite: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queen’s Hall (Edinburgh), Maltings Hall (Aldeburgh), Mandell Hall (Chicago), Wilshire Ebell Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatorul Regal din Bruxelles.

Vasile Jucan îmbină activitatea artistică cu cea didactică și managerială. Din anul 2001 este cadru didactic universitar la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a obținut și titlul de doctor în muzică în anul 2006, sub conducerea științifică a maestrului Eduard Terényi. În perioada 2004-2012 a fost decan al Facultății de Interpretare, iar din anul 2012 este rector al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.