
GABRIEL CROITORU
Violonist concertist şi prof.univ.dr.
Maestrul Gabriel Croitoru este un violonist de renume mondial din România. A fost primul câștigător al Concursului Internațional de Vioară Henryk Wieniawski din Lublin, Polonia-1979 și al Concursului Internațional de Vioară Pablo Sarasate din Spania-1991, precum și cea mai bună interpretare a operelor lui Sarasate.
El este, de asemenea, un merituos câștigător al altor competiții internaționale de vioară, inclusiv Tibor Varga (premiul II, premiul I neacordat), N.Paganini, Fritz Kreisler și a fost numit a fi „un violonist excepțional cu tehnică impecabilă” în ziarele franceze după ce a câștigat premiul II (premiul I-neacordat) la Concursul Internațional de Vioară Zino Francescatti în 1987.
Domnul Croitoru a înregistrat pe CD în 1988 cu Filarmonica de la Nisa (Franța), sub bagheta lui Claude Bardon, Concertul nr.1 al lui Paganini și Concertul pentru vioară al lui Ceaikovski.
În 1994, Simfonia din Malaga (Spania), dirijată de Jacques Bodmer, l-a însoțit pe Gabriel interpretând lucrările complete de Sarasate pentru vioară și orchestră, într-un set de 3 CD-uri. A cântat în peste 1.000 de spectacole ca solist în fața unei orchestre din Europa și Asia, inclusiv London Royal Philharmony, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra și mulți alții.
Gabriel Croitoru a susținut numeroase recitaluri în țări precum Franța (ultimul recital a fost la Centrul Unesco), Spania, Germania, Italia, China, Bulgaria, fosta URSS, Ungaria, România etc. și a participat la cursurile de master ale prestigiosului Salvattore Accardo în 1982 și Zino Francescatti în 1988.
Domnul Croitoru a studiat ca violonist în România, unde a absolvit Liceul de Muzică din București în 1983 în clasa Prof. Mihai Constantinescu și Universitatea de Muzică din București în 1987, unde a studiat cu Prof. Modest Iftinchi. .A studiat la privat simultan cu Prof. Stefan Gheorghiu.
Domnul Croitoru ocupă în prezent funcția de solist permanent al Filarmonicii Ploiești (România), este prima vioară a Cvartetului de Coarde de Stat „Transilvan” și deține funcția de Profesor emerit de vioară la Universitatea de Muzică din București. Din 2006, a obținut titlul de doctor în aceeași Universitate, cu teza „PABLO SARASATE – Virtuosite interpretative et fantaisie componistique”. Pe parcursul unui sezon domnul Crotitoru susține aproximativ 50 de performanțe.
În 1999 a câștigat concursul al cărui președinte al juriului a fost Lord Yehudi Menuhin, organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu „I. Voicu”, pentru dreptul de utilizare al Viorii Stradivarius la care Maestrul Voicu a cântat în timp ce era solist al Filarmonicii din București.
De-a lungul anilor, a fost membru în cadrul a numeroase concursuri naționale și internaționale de vioară.
În 2008 a câștigat concursul organizat de Ministerul Culturii și Muzeul „G.Enescu”, pentru dreptul de folosință a Viorii „Joseph Guarnerius”, realizată la Cremona, în 1730, care a aparținut celebrului muzician George Enescu.