ADRIAN POP

Născut la Cluj în anul 1951, compozitorul Adrian Pop s-a format sub îndrumarea succesivă a tatălui său, reputatul dirijor de cor şi profesor Dorin Pop, apoi a studiat compoziția la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj între 1970 și 1976 cu maeştrii Sigismund Toduţă şi Cornel Ţăranu.

 

 

Afirmarea sa în context naţional şi internaţional s-a produs la sfârşitul anilor ’70, prin câteva lucrări simfonice şi corale ce au dobândit un durabil succes. Creaţiile sale au fost distinse de-a lungul timpului cu numeroase premii (în mai multe rânduri Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul „George Enescu” al Academiei Române, premii la concursuri internaţionale de compoziţie în Franţa, Italia, Austria, Spania, Africa de Sud).

O îndelungată colaborare l-a legat de prestigioasa Filarmonică de Stat « Transilvania », ca secretar şi consultant artistic şi ca director general. A fost rector al Academiei de Muzică « Gheorghe Dima », actualmente fiind profesor asociat al aceleiaşi instituţii la disciplina compoziţie.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural acordat de Preşedintele României şi este Cavaler al „Ordre des Arts et des Lettres”, acordat de Ministerul Culturii din Franţa.

Muzica sa, de o factură ce urmărește sinteza între valorile tradiției și spiritul modernității, este apreciată de public și specialiști, fiind frecvent interpretată în țară și în străinătate. Între cele mai recente prezențe se numără festivalurile Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – București, Festivalul Internațional George Enescu – București, Festivalul Intrada – Timișoara, Zilele Muzicii Contemporane – Chișinău, Festivalul Pyramidale – Berlin, Festivalul Paul Celan – München, Festivalul Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul Autoritratti – Milano, Festivalul Cluj Modern.

Adrian Pop este apreciat și în calitate de profesor, fiind invitat să susțină master-class în compoziție atât în țară cât și în străinătate (Italia, Marea Britanie), și în egală măsură ca membru în juriile unor concursuri naționale și internaționale de compoziție, interpretare corală, lied, melodramă – în țară și în străinătate (Italia, Austria, Cehia, Franța, Ungaria, Bulgaria).